Пост-анонс форуму «IP&I management: Як комерціалізувати свій інноваційний продукт та заробляти?»

Пост-анонс форуму «IP&I management: Як комерціалізувати свій інноваційний продукт та заробляти?»

17 Жовтня 2023

Минулого тижня, 13 та 14 жовтня, в Києві відбувся форум IP&I management – велика дискусійна платформа в онлайн та офлайн форматах для обговорення особливостей комерціалізації інноваційних розробок у закладах вищої освіти, наукових установах та дослідницьких організаціях.

Співробітники Київського академічного унівесритету в рамках проєкту BOOSTalent були співорганізаторами даного форуму “IP&I management: Як комерціалізувати свій інноваційний продукт та заробляти?”, організованого ІР офісом за підтримки iHUB. 

Одним із першочергових завдань України є розвиток інноваційної інфраструктури, ефективна охорона і захист інтелектуальної власності та комерціалізація інновацій.

 

На цьому наголосив начальник управління інтелектуальної власності та інновацій Міністерства економіки України Андрій Анісімов, вітаючи учасників форму/

 

Форум IP&I management спрямований передусім на практику. На цьому акцентувала очільниця ІР офісу Олена Орлюк. Упродовж дводенного заходу організатори розглядали шляхи вирішення для проблемних питань та практичних кейсів щодо управління інтелектуальною власністю. Фахівці ІР офісу та провідні драйвери інноваційної сфери ділилися досвідом, законодавчими змінами і порадами, як це робити правильно та ефективно.

Вітаємо нашу експертку з розвитку стартапів Олену Ципліцьку, яка виступила з докладом про теоретичні та практичні аспекти розвитку інноваційного бізнесу, а також досвід масштабування на глобальному ринку стартапів-єдинорогів та розповіла в своїй доповіді «Масштабування інновацій та вихід на нові ринки».

Вона наголосила на відмінностях у можливостях та підходах до масштабування цифрових і матеріальних продуктів. Для суттєвого нарощування доходів і прибутків важливо відстежувати такі показники як вартість залучення клієнта та життєва цінність клієнта. Чинниками масштабування інноваційного бізнесу є якість командної роботи, маркетингових досліджень, раціональність бізнес-моделі, підбір надійних партнерів, залучення суттєвих фінансових ресурсів, оптимізація бізнес-процесів та ретельно розроблена стратегія.


Окремо доповідачкою було відзначено стан фінансування інноваційних проєктів в Україні під час війни та динаміку венчурного інвестування, яке скоротилося майже вдвічі за обсягами. Але в Україні продовжують створюватися проєкти, цікаві для інвесторів, зокрема, це проєкти напряму deep tech.


Співробітницею КАУ були окреслені різні аспекти виходу на іноземні ринки для українського бізнесу: можливі моделі, питання реєстрації підприємництва та культурні особливості ведення бізнесу в різних регіонах світу.

Прослухати всі доповіді спікерів першого дня можна тут:

Керівник TISC Academ.City Сергій Фоменко мав змогу поспілкуватися з колегами з питань трансферу технологій та захисту прав інтелектуальної власності  та поділився своїми враженнями від форуму:

Насправді потужний захід, який розкрив багато аспектів комерціалізації інноваційного продукту, методів залучення інвестицій, просування розробок на ринок тощо.

Це відбулось, зокрема, завдяки запрошеним спікерам, досвідченим професіоналам своєї справи, які поділились своїм досвідом та знаннями. Дуже цікавою, на мою думку, була практична дискусійна частина, впродовж якої були розглянуті кейси з певною проблематикою з метою обрання найкращого варіанту виведення розробки на ринок. Окрім того, такі заходи є хорошою можливістю для нетворкінгу та напрацювання нових корисних контактів.

Я щиро вдячний організаторам цього форуму за такий цікавий і корисний захід, який був проведений на дуже високому рівні. Побажання: зробити такі заходи на регулярній основі.