CloudEARTHi та BOOSTalent: досліджуємо перетин ШІ та сталого розвитку

CloudEARTHi та BOOSTalent: досліджуємо перетин ШІ та сталого розвитку

05 Вересня 2024

Інтерв'ю з доктором Тамером Абу-Аламом та доктором Ангелом Маріновим
Нещодавно відбулася глибока дискусія з доктором Тамером Абу-Аламом (на фото ліворуч) та доктором Ангелом Маріновим (на фото праворуч), керівниками проектів CloudEARTHi та BOOSTalent, що входять до Ініціативи EIT HEI. Дізнайтеся більше про їхню роботу над інноваціями у сфері штучного інтелекту (ШІ) та машинного навчання з особливим акцентом на стійкість та різноманітність.

Чи не могли б Ви коротко представитися та пояснити Вашу участь в Ініціативі ЗНО для ВНЗ?

Доктор Абу-Алам: CloudEARTHi, створена у 2021 році як частина першої когорти Ініціативи EIT HEI, зосереджується на просуванні інновацій у сфері штучного інтелекту та машинного навчання з сильним акцентом на стійкості, циркулярній економіці та соціальному розмаїтті. Завдяки підтримці команди EIT HEI Initiative та проектного офіцера ми отримали додаткове фінансування від програм ЄС Horizon та Erasmus+, розширивши наше охоплення до 23 інститутів у 11 європейських країнах.

Д-р Маринов: BOOSTalent, один з чотирьох наших проєктів в ЄС, отримав фінансування від Ініціативи EIT HEI в рамках Когорти 3 з метою розширення застосування штучного інтелекту і машинного навчання в галузі сталого розвитку, електроніки, передових матеріалів і аерокосмічної галузі.

Як Ви на своїх посадах забезпечуєте, щоб освітня та дослідницька діяльність CloudEARTHi сприяла вирішенню суспільних проблем?

Доктор Абу-Алам: Як доцент кафедри аналітики сталого розвитку в Арктичному університеті Норвегії (UiT The Arctic University of Norway), я працюю над поєднанням принципів сталого розвитку з технологічними інноваціями та освітніми практиками. Д-р Марінов, доцент кафедри загальної інженерії та електроніки в Технічному університеті Варни, використовує свої інженерні та технологічні знання для досягнення наших цілей.

Разом з нашою різноманітною командою ми прагнемо перетворити вищі навчальні заклади на каталізатори суспільних змін, позиціонуючи CloudEARTHi як ключового гравця в європейській інноваційній екосистемі.

Чи не могли б Ви для початку розповісти нам про проект BOOSTalent, його цілі та основні досягнення на сьогоднішній день?

Д-р Маринов: Проект BOOSTalent має на меті покращити застосування штучного інтелекту та машинного навчання у таких життєво важливих секторах, як сталий розвиток, електроніка, передові матеріали та аерокосмічна галузь. На сьогоднішній день ми успішно навчили та наставили понад 450 студентів, науковців та професіоналів, а також прискорили розвиток двох стартапів. Зокрема, ми підтримали розробку AccessEARTH, додатку зі штучним інтелектом для розвідки мінеральних ресурсів, створеного талановитою студентською командою.

Розкажіть про стартап, який ви підтримали - яку підтримку ви їм запропонували?

Доктор Абу-Алам: AccessEARTH використовує штучний інтелект і машинне навчання для аналізу супутникових, геофізичних і геохімічних даних для розвідки мінеральних ресурсів, що відповідає стратегічним цілям EIT RawMaterials. Наша підтримка включала менторство, технічну допомогу та сприяння їхній участі в конкурсах, таких як EIT Jumpstarter, що сприяло їхньому успіху та зростанню.

Чому стартап взяв участь у конкурсі EIT Jumpstarter і як вони дізналися про нього?

Д-р Маринов: AccessEARTH мав на меті продемонструвати свою інновацію та отримати схвалення і зворотній зв'язок від експертів, дізнавшись про конкурс завдяки нашій підтримці та мережевим зв'язкам, розглядаючи його як важливий крок до виходу на ринок.

Стартап посів третє місце в категорії «Сировина» на EIT Jumpstarter. Чи змінило це щось для них?

Доктор Абу-Алам: Третє місце підвищило впізнаваність AccessEARTH, привернувши інтерес з боку потенційних партнерів. Наприклад, BGR - Німецький федеральний інститут наук про Землю та природні ресурси - звернувся до них з пропозицією провести пілотне дослідження критично важливої сировини в Угорщині.

Що далі у планах BOOSTalent?

Д-р Маринов: Ми продовжимо виявляти та розвивати інноваційні проекти та команди, розширювати рамки підтримки та зміцнювати співпрацю з партнерами з промисловості та вищих навчальних закладів. Створення інноваційних хабів і лабораторій, а також спільного офісу трансферу технологій (TTO) є частиною нашої стратегії, а до 2024 року ми плануємо створити ще більше TTO та інноваційний центр.

Чому студентам варто подумати про участь у наступному конкурсі Jumpstarter?

Доктор Абу-Алам: Участь у конкурсі дає змогу підтвердити свою спроможність, заявити про себе та отримати доступ до експертів та інвесторів, що потенційно може допомогти стартапам досягти успіху. Підтримка EIT Jumpstarter виходить за рамки фінансування. Вона надає безцінні можливості для нетворкінгу та інші можливості для учасників.

Поділіться своїм досвідом з EIT HEI Initiative та надихайте вищі навчальні заклади по всій Європі розвивати свій інноваційний та підприємницький потенціал.