Пост-анонс. Панельна дискусія "Підприємництво, стартапи та інновації для енергетичного переходу"

Пост-анонс. Панельна дискусія

22 Квітня 2024

18.04.2024 р. у рамках щорічної наукової конференції «Актуальні проблеми менеджменту та маркетингу», що була організована кафедрою маркетингу та управління бізнесом та Центром аналітики та бізнес-моделювання сталого розвитку Національного університету «Києво-Могилянська академія» у партнерстві з Київським академічним університетом та за підтримки проєкту WEnnovate відбулася панельна дискусія "Підприємництво, стартапи та інновації для енергетичного переходу".

Учасники дискусійної панелі Тамер Абу-Алам, Арктичний університет (Норвегія), Мілена Комар, Директорка Київської школи енергетичної політики DIXI груп, Юлія Галустян, експертка енергетичних програм USAID, Aраш Азамі, Synergy Hackathon (Нідерланди), Макс Гойяртс, Unify.Energy (Нідерланди), Станіслав Ігнатьєв, голова Української асоціації відновлюваної енергетики, Надія Васильєва, засновниця Інституту цифрових трансформацій України, - представники різних країн та галузей, обговорили ключові аспекти енергетичної трансформації та важливість підприємництва, стартапів та інновацій у цьому процесі.

Основні теми, які були підняті під час дискусії, включали роль освіти у підприємницьких екосистемах, пріоритетні інновації в енергетиці, культуру підприємництва, гендерний та інклюзивний підходи для трансформаційних змін у енергетичному секторі, а також запобігання колапсу в українській енергетичній системі внаслідок російських атак. 

Один із ключових моментів дискусії - роль університетів у підтримці інновацій та підприємництва. Учасники обговорили можливості університетів у створенні інфраструктури для інновацій у сфері енергетики та підготовці кваліфікованого персоналу, навівши приклад The Green Village як ефективного експериментального простору Делфтського технічного університету у Делфті (Нідерланди).

Значну увагу також приділили використанню цифрових технологій у енергетичному переході. Учасники висловили думку, що цифрові технології можуть значно покращити ефективність енергетичних систем та допомогти в управлінні енергоефективністю. Також було висловлено тезу, що використання цифрових технологій робіть енергетичні системи більш стійкими та захищеними, що надзвичайно актуально для України.

Друга важлива тема - це роль інклюзивності та гендерної рівності в енергетичному секторі. Тут бачення учасників розділилися: звучала теза про традиційну консервативність енергетики, де присутні гендерні розриви. Поряд з цим звучала теза, що сьогодні в Україні існує проблема кваліфікованих працівників на тлі війни та мобілізації. Було звернуто увагу на значну монополізацію сектора енергетики та високий середній вік працівників 52-54 роки. 

Також обговорювалося питання культури підприємництва та мотивації створювати стартапи в енергетиці. 

Цікаві цитати панелістів:

Тамер Абу-Алам, Арктичний університет (Норвегія): «Університети грають значну роль у інноваціях в енергетиці тим, що надають інфраструктуру та навчають студентів»

«Інновації в енергоефективності і зберіганні можуть значно прискорити енергетичний перехід»

Мілена Комар, Директор Київської школи енергетичної політики DIXI груп: «Роль університетів у формуванні спільноти через навчальні програми та розвиток людського капіталу. Ми часто недооцінюємо роль людського фактору в розвитку технологіях і гарантування безпеки людського капіталу.»

«Цифрові технології є вирішальними для ефективної передачі енергії та управління мережею, для децентралізації мережі та гарантування енергобезпеки.»

Aраш Азамі, Сінергі Хакатон (Нідерланди): «Університети можуть допомогти у створенні інноваційних політик, але не технічних інновацій»

«Енергоефективність та рішення для збереження енергії є ключовими для майбутнього енергетичного переходу. Ми повинні забезпечити технологічну диверсифікацію енергетичного сектору і спрямувати зусилля на пошук синергії»

Запрошуємо продовжити дискусію про роль підприємництва, стартапів та інновацій в енергетичному переході на сторінках спеціального видання журналу Empirio. Статті приймаються до 10 червня 2024 року.

Також запрошуємо заповнити контактну форму та долучитись до наступних заходів проєкту WEnnovate, команда якого працює над розробкою плану дій для посилення інноваційної екосистеми в енергетичному секторі та забезпечення подвійного зеленого та цифрового переходу в енергетиці.