Інноваційний хаб наукового парку Academ.City. Новина доповнюється.

Інноваційний хаб наукового парку Academ.City. Новина доповнюється.

20 Вересня 2024

 Відбулася серія стратегічної ініціативи, яка об'єднала науковців, підприємців і державні органи для створення платформи, що стане основним центром розвитку інновацій в Україні. Захід, основною метою якого є розробка концепту хабу, який забезпечить довготривалий розвиток технологій, комерціалізацію наукових досягнень і підвищення конкурентоспроможності України на світовому ринку.

Захід, який обʼєднає всіх учасників і створить унікальні можливості для кожного.
Для підприємців це шанс інтегрувати передові наукові розробки у свої бізнес-процеси, відкриваючи нові перспективи для зростання та інвестицій. Співпраця з науковцями та державними органами допоможе зміцнити конкурентні переваги на ринку.

Науковцям участь у заході дозволила вплинути на стратегічний розвиток науки в Україні. Ваші дослідження можуть знайти нове життя, інтегруючись у проекти з високим комерційним потенціалом і глобальним впливом. Це можливість отримати стійке фінансування для ваших ідей і вивести їх на новий рівень.
Для державних службовців Academ.City — це важливий стратегічний проєкт, що сприятиме реалізації державних ініціатив з розвитку інновацій. Хаб стане платформою для залучення іноземних інвестицій, зміцнення економіки та підвищення міжнародної конкурентоспроможності України.

Заснування Інноваційного хабу наукового парку Academ.City — це крок до майбутнього, де Україна займе лідерські позиції в глобальній науковій спільноті, створюючи інноваційне середовище, яке дасть змогу реалізувати найсміливіші ідеї.

Перший мітап


Науковий парк Academ.City за ініціативи та підтримки Департаменту промисловості та розвитку підприємництва ВО КМР Київська міська державна адміністрація - КМДА відкрив серію мітапів присвячених створенню інноваційного хабу в Києві.
Ми обговорювали інфраструктуру для науковців.


Наші спікери поділилися цінними знаннями та досвідом:

• Тетяна Бойко, начальник відділу науково-технічної та інноваційної політики Департаменту промисловості та розвитку підприємництва ВО КМР (КМДА)Київська міська державна адміністрація - КМДА;
• Alexandra Antoniouk, д.ф.-м.н., заступниця директора Київського академічного університету з науки та інновацій, керівниця проекту Academ.City, розповіла про створення та розвиток Наукового парку Academ City;
• Олена Ципліцька та Віталій Грига, представники Інституту економіки та прогнозування НАН України, розповіли про світові тренди у розвитку інноваційних хабів;
• Дмитро Корнієнко, співзасновник інжинірингової школи brobots, говорив про девелопмент освітніх технічних майстерень.
Особлива подяка Olga Royenko за чудову модерацію та Ольга Машталер з командою за неймовірну фасилітацію на мітапі.
     

Другий мітап


Другий захід із серії був присвячений розвитку моделі взаємодії між науковцями, бізнесом та міською громадою.

Ми обговорювали модель взаємодії, яка сприятиме розвитку наукового парку та стане ключем до процвітання Академмістечка як центру інновацій.

Наші спікери поділилися цінними інсайтами та досвідом:
• Volodymyr Nochvai, керівник хабу цифрових інновацій Kyiv Academic University та заступник керівника проєкту Academ City, розповів про досягнення та плани розвитку парку та хабу.
• Глеба Віктор наголосив на важливості ролі громади у створенні сталих інноваційних хабів.
• Sergii Salata провів надихаючу презентацію на тему “Від технологічних чипів до вертикальних ферм: інновації у виробництві та роль бізнес-ком’юніті в глобальній економіці.”
• Георгій Фірстов поділився практичними порадами для початку інноваційного шляху.
Окрема подяка Kateryna Pylypchuk за цікаву доповідь про світовий досвід створення моделей взаємодії між бізнесом, громадським та публічним секторами, а також за професійну модерацію заходу.
Не менш важливою частиною мітапу була активна робота в групах, під час якої учасники представили натхненні презентації своїх концептів, що відображали їхнє бачення майбутнього хабу.
Щиро дякуємо Ольга Машталер та команді за чудову фасилітацію мітапу.

     

Третій мітап

Цього разу фокус був на екологічних рішеннях та урбаністичних підходах, і ми занурилися в обговорення того, як майбутній хаб може стати взірцем сталого розвитку.

Наші спікери поділилися цінними знаннями та інсайтами:
• Наталія Гаращенко (Керівниця навчально-інноваційної лабораторії НТЦ Kyiv Academic University) розповіла про створення та розвиток Наукового парку Academ.City.
• Дмитро Лазаренко (Доктор економічних наук) обговорив можливості впровадження проектів у межах кластеру циркулярної економіки.
• Костянтин Мезенцев (Професор КНУ ім. Тараса Шевченка) презентував ідеї ревіталізації міських просторів.
• Костянтин Колесніков (Маркетолог, концептолог) порушив цікаву тему людиноцентричності vs природоцентричності.
  
  

Четвертий мітап

Під час четвертого мітапу, присвяченого адміністративно-фінансовій моделі інноваційного хабу для наукового парку Academ.City, учасники взяли участь у панельній дискусії, яка глибше розкрила питання управління, фінансування та залучення інвестицій. Спікери ділилися своїм досвідом управління інноваційними просторами, демонструючи, як публічно-приватне партнерство (PPP) допомагає в залученні як державних, так і приватних інвесторів.
Основною темою обговорення стали виклики у створенні стійких економічних моделей для інноваційних хабів. Спікери розповідали, як ефективно об’єднати різні сектори — бізнес, науку та культуру — в одному просторі, а також як побудувати ком’юніті, що буде не лише користуватися можливостями хабу, але й активно генерувати нові проєкти. Обговорювалися нові підходи до фінансування, роль кластерних моделей та можливості для міжнародної співпраці.
Учасники мітапу отримали можливість попрацювати разом з експертами і згенерувати ідеї для інноваційного хабу. Дізналися про моделі управління, виклики у залученні інвесторів, а також шляхи інтеграції технологічних інновацій для забезпечення стійкості фінансової моделі хабу.
Спікери дискусійної панелі:

• Костянтин Євтушенко, партнер управління інноваційного парку Unit.City, який є одним із провідних технологічних та інноваційних кластерів в Україні. Його досвід дозволить поділитися інсайтами щодо розвитку стійких моделей фінансування та управління інноваційними парками.
• Євген Мушкін, генеральний директор ВДНГ у Києві, який керує великим культурно-інноваційним простором, об’єднуючи бізнес, науку та культуру. Його досвід допоможе проаналізувати, як можна ефективно поєднати державні та приватні інвестиції для забезпечення економічної життєздатності інноваційних хабів.
• Олександра Антонюк, ідеолог та керівниця наукового парку Academ.City
• Ольга Роєнко, співзасновниця агенції voice of space, яка перетворює простори на впливові середовища та працює з інноваційними хабами та парками.
Окрім того, з презентацією про створення і розвиток Наукового парку Academ.City виступить Олександра Правдива.