EIT Community RIS HUB

EIT Community RIS HUB

05 Лютого 2024

Тиждень, що минув, відзначився важливою подією для підприємців та інноваторів.

В Києві 30 січня 2024 року пройшов саміт «EIT Community RIS Hub: Igniting Innovation in Ukraine», де презентували спільноту та ініціативи Європейського інституту інновацій і технологій (ЕІТ), а також провели дискусійні панелі щодо можливостей фінансової та нефінансової підтримки інновацій та бізнесу в Україні.

У заході взяли участь представники Міністерства економіки України, Європейського інституту інновацій і технологій (ЕІТ), Українського Фонду Стартапів, а також інших інституцій Європейського Союзу.

Захід відвідали представники КАУ для посилення комунікацій та співпраці з представниками спільноти EIT Community.

Саміт відбувся в Unit.City, де саме і знаходиться офіс EIT Community RIS Hub - хаб як частина мережі хабів у Європі. Про це повідомив національний секретар EIT в Україні, Ігор Маркевич, який представив EIT Community RIS Hub в Україні та запросив всіх контактувати та пропонувати свої ідеї, події, програми для спільної реалізації.

Ігор Маркевич зазначив, що це нова інституція в нашій країні, яка має багато ідей та планів. EIT Community RIS Hub в Україні запущено минулого року і це пов’язане з запуском трьох ініціатив: відкриття Horizon Europe office в Україні, запуск програми EIT Comminity Hub, запуск програми консорціуму Seeds of Bravery, де українським стартапам будуть доступні гранти для розвитку. Спікер наголосив, що спільнота EIT, в першу чергу, це доступ до можливостей, які надає EIT – фінансування, партнерства, підтримка проєктів, доступ до нових продуктів і нових сервісів. І така підтримка досягається через поєднання ключових pillars: підприємницька освіта та освіта у ключових індустріях, фінансова і нефінансова підтримка інноваційних проєктів, створення бізнесів, доступ до можливостей. І саме EIT Community RIS Hub стає містком, який буде з’єднувати інноваторів, бізнес, академічні спільноти з спільнотою EIT.

Європейські спікери презентували програму EIT, розповіли про 9 ключових спільнот знань та інновацій, над якими працює EIT. Це спільноти у сферах: здоровя (EIT Health), клімату (EIT Climate), культури та творчості (EIT Culture and Creativity), їжі (EIT Food), енергетики (EIT InnoEnergy), діджитал (EIT Digital), виробництва (EIT manufacturing), сировини (EIT Raw Materials) та мобільності (EIT Urban Mobility). Спікери від кожної спільноти висловили наміри підтримки бізнесу, сприяння залученню фінансування, навчанню. Кожен спікер запрошував долучатися до спільнот, звертатися за інформацією, контактувати. EIT Community відкрите для комунікацій та співпраці, спрямоване підтримувати бізнес та інновації.

Представник офісу Horizon Europe в Україні розповів про ініціативи, можливості фінансування та підтримку у створенні грантових заявок.

2 панельні дискусії, «Стратегічне узгодження: інтеграція технологічного ландшафту України з ЄС» та «Навігація в майбутнє – технологічний розвиток і бачення в Україні», відбулися на саміті EIT Community RIS Hub. Дискусія представників бізнесу, освіти і публічного сектору дозволила визначити ключові проблеми та напрями співпраці для розвитку інноваційної екосистеми України. Учасники дискусії наголосили на необхідності розбудови спільноти розвитку інновацій і бізнесу в Україні.