Відновлення та зміцнення української науки та інновацій для підтримки економічного відновлення: Семінар у Цюріху

Відновлення та зміцнення української науки та інновацій для підтримки економічного відновлення: Семінар у Цюріху

25 Березня 2024

19-20 березня у Цюріху відбувся семінар на тему "Відновлення та зміцнення української науки та інновацій для підтримки економічного відновлення", в якому взяла участь Олександра Вікторівна Антонюк (Заступниця директора з науки та інновацій КАУ та керівниця проєкту Academ.City)

Головна мета заходу пошук нових інструментів міжнародної підтримки і зміцнення української наукової та інноваційної систем, як основи для подальшого економічного відновлення та стійкості України.

Вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року призвело до руйнувань, включаючи людські жертви, масову внутрішню та зовнішню міграцію, а також часткове або повне знищення об'єктів та інфраструктури. Це створює нагальні виклики для української науки, освіти та технологічного сектору. Оскільки війна в Україні триває і кінця їй не видно, серед міжнародної наукової спільноти зростає занепокоєння щодо негайної та довготривалої шкоди, завданої українському науковому підприємництву та його здатності підтримувати довгострокове економічне відновлення України.

Національна академія наук США у партнерстві з Фондом Сімонса та Швейцарською вищою технічною школою Цюріха зібрали провідних експертів з усього світу, які представляють наукові кола, міністерства, промисловість, благодійні організації та фонди, на дводенний семінар, де обговорили зусилля зі зміцнення української науки та інноваційної системи в рамках більш широких зусиль з відновлення економіки та забезпечення її стійкості.

Семінар, який відбувся в Цюріху, Швейцарія, мав дві мети:

Перший день: дослідити механізми підтримки міжнародного науково-інноваційного співробітництва між Україною та іншими ключовими країнами шляхом створення спільного дослідницького фонду; і другий день: визначити ключові підходи та найкращі практики для зв'язку науки та інновацій з економічним відновленням та зростанням. За результатами семінару було видано стислий збірник матеріалів за авторством доповідача. Результати семінару будуть передані різним урядовцям в рамках підготовки до конференції донорів, яка відбудеться в червні 2024 року в Німеччині. Семінар базуватиметься на існуючих заходах NASEM за участю України, включаючи два попередні семінари RESET Ukraine та результати програми NASEM SEED.

Ознайомитися з матеріалами заходу можна тут.