WEnnovate діалог про глибокі технологічні інновації для енергетичного переходу в Нідерландах, Угорщині, Словаччині та Україні

WEnnovate діалог про глибокі технологічні інновації для енергетичного переходу в Нідерландах, Угорщині, Словаччині та Україні

22 Серпня 2024

Ключові зацікавлені сторони з Нідерландів, Угорщини, Словаччини та України зібралися на вісім семінарів, щоб проаналізувати та обговорити потенціал глибоких технологій та цифрових інновацій у прискоренні енергетичного переходу.

Україна: Інновації в енергетичному секторі, незважаючи на труднощі
Війна, що триває, поставила енергетичний сектор України під величезне навантаження, а пошкодження інфраструктури створило значні проблеми. Однак, незважаючи на ці труднощі, Україна демонструє стійкість і може рухатися вперед, впроваджуючи інноваційні рішення, спрямовані на трансформацію енергетичних систем, впровадження «зелених» технологій та просування цифрового переходу.

Наразі пріоритетом для України є впровадження децентралізованих рішень для енергетичного сектору. Розумна мережа Долинської громади доводить, що це правильний шлях до вирішення проблем і відповідний майданчик для тестування інноваційних рішень, які можуть бути в подальшому відтворені в громадах і містах по всій країні.

«Пілотні проекти - це пріоритет. Необхідно зосередитися на пілотних проектах, тому що ми всі розуміємо, що практика - це критерій істини»

(Леонід Уніговський, Нафтогазбудінформатика) 

Україна має дуже сильний академічний та підприємницький потенціал. Київський академічний університет та Academ.City реалізують та підтримують проекти, які сприяють розвитку інновацій в енергетичному секторі через співпрацю науки та бізнесу. Обидві групи зацікавлених сторін працюють разом над розширенням можливостей випробувальних стендів та розробкою науково обґрунтованих рішень як з точки зору технологій, так і з точки зору політики.

Доступ до даних: пріоритет для всієї Європи.

Своєчасні та точні дані про виробництво і споживання енергії є ключем до ефективного та результативного переходу енергетичного сектору, що визнається всіма країнами-партнерами.

Energy Data Hub в Угорщині є гарним прикладом того, як інтегрувати дані з інтелектуальних лічильників і датчиків в систему управління енергосистемою в Угорщині.
В Україні компанія Advisor Scada розробляє інноваційний тахометр енергоефективності, спрямований на оптимізацію енергоспоживання, з метою досягнення 30% скорочення використання енергії.


Нідерланди, які є найбільш просунутими серед партнерів з точки зору цифровізації енергетичної системи, мають проблеми з доступом до даних, що генеруються індивідуальними споживачами та домогосподарствами.

Нідерланди продовжують лідирувати в галузі діджиталізації та децентралізації свого енергетичного сектору. Понад 80% голландських домогосподарств мають «розумні» лічильники, а понад 33% - сонячні панелі.

Словаччина стикається з розривом між сильною регіональною політикою і недостатньо розробленою національною стратегією. Цей розрив у поєднанні з адміністративним тягарем у доступі до фінансування створює значні бар'єри для енергетичних інновацій.

Проект WEnnovate та його партнери Sustainable Scale-up Foundation, G-Force, Unify.energy, Design Terminal, Український фонд стартапів продовжують співпрацювати зі стейкхолдерами, щоб напрацювати своєчасні дії для успішної глибокої технологічної та цифрової трансформації енергетичного сектору. Бажаєте долучитися? Долучайтеся до українських робочих груп для розробки плану дій для України та спільної програми для всіх партнерів.