Досвід учасниць проєкту Seed plus

Досвід учасниць проєкту Seed plus

05 Жовтня 2023

Унікальний досвід отримали учасниці проєкту Seed plus Наталія ГАРАЩЕНКО та Олена ЦИПЛІЦЬКА під час візиту до організацій інноваційної екосистеми Лісабону в Португалії.

Протягом двох днів разом із колегами з Болгарії та Норвегії, які виступають партнерами проєкту і спільно з якими розробляється курс для молодих інноваторів "Venture Creation", було відвідано декілька центрів сприяння інноваціям та стартапів.

Зокрема, одним з активних учасників лісабонської екосистеми є FastTrack Ventures, офіс якого розташований у новій частині міста. Центр надає послуги з пошуку інвесторів для стартапів, консультує із сталого зростання та фінансового менеджменту, а також наразі займається фандрейзингом, щоб згодом почати інвестувати самостійно.

Керівниця центру Соня Магаланьєс під час зустрічі розповіла про організацію роботи зі стартапами, юридичні і фінансові аспекти їх взаємодії з представниками екосистеми (ангельськими та венчурними інвесторами) , особливості розвитку стартап-екосистеми. Практичні деталі викликали багато зацікавлення з боку учасників проєкту: було поставлено безліч запитань спікерам, серед яких були також стартапи і венчурні інвестори. Другий день гостей приймав Impact Hub - заснований кількома ентузіастами коворкінговий та інноваційний центр. 

Місія хабу - не просто надати простір для співпраці і розвитку проєктів, а створення спільноти, яка може генерувати нові ідеї, створювати синергійні ефекти для екосистеми міста. На зустрічі виступали засновники та партнери проєкту. Хаб сьогодні демонструє, що комерційні установи можуть зосереджуватися на соціально значущих проєктах і отримувати підтримку європейських фондів. Наразі розвивається напрям жіночого підприємництва. Також хаб орієнтований на розширення спектру послуг для стартапів, серед яких - проведення різноманітних заходів, тренінгів, консультацій, менторства, пітч-презентацій. Не можна оминути поїздку групи проєкту до реально діючого стартапу NAM, що вирощує гриби на відходах кави. Стартапери реалізують циркулярний проєкт за підтримки комерційного підприємства, яке надає безкоштовно відпрацьовану каву з вендингових апаратів. Кава використовується як поживний грунт для вирощування глив, а надалі продається фермерам як добриво. Гливи продаються безпосередньо у ресторани, оминаючи посередників, а відтак стартап має вищу маржу.

Найбільш вражаючим за масштабом проєктом, з яким ознайомилися учасники, стала реновація старої промислової зони у креативний простір Hub Creativi Beata, який являє собою функціонально структуровану інфраструктуру розвитку інноваційних проектів. Старі приміщення заводів перетворюються на окремі функціональні одиниці екосистеми - коворкінг, кав'ярня та ресторани, хаузшерінг (будинок для спільного проживання), музей. Частина будівель (а їх всього шість) поки що не має призначення. Ініціював проєкт та здійснює фінансування підключення до мереж муніципалітет Лісабону. Кожен окремий проєкт ретельно обговорюється з партнерами та вирішується, чи він вписується в загальну концепцію хабу. А вона також спрямована не лише на створення комфортного для співпраці фізичного простору, а й на розвиток ком'юніті і поширення цих ефектів на місто. Реконструкцію будівель та їх оформлення відповідно до концепцій фінансують партнери проєкту. На перший погляд здається, що ця агломерація самодостатня, однак свідомо розробники проєкту не помістили всередині хабу торговельні центри, магазини, великі спортзали, кінотеатр або ігрові майданчики. Мета - дати можливість розвиватися цій інфраструктурі супутньо, приносячи вигоду місцевим мешканцям. Сьогодні Лісабон конкурує з Києвом за звання найбільш інноваційного міста. І зусилля, які докладаються багатонаціональним містом, заслуговують на повагу. Крім інновацій, місто реалізує все більше ініціатив зі сталого розвитку. Цей тренд підтримується і стартапами, і митцями. Зроблена із сміття і пластику скульптура кота (іберійської рисі), величезна за розміром, є одним із символів нової парадигми розвитку міста і країни.

Скульптура була створена Бордало ІІ до Всесвітньої конференції міністрів, відповідальних за розвиток молоді, а також Молодіжного форуму Лісабон+21. З незабутніми враженнями та новими знаннями секретів венчурного бізнесу учасники нашого проєкту продовжили обмін досвідом у Лондоні.