Пост-анонс. Інноваційні спільноти EIT та інструменти EIC: можливості для дослідників

Пост-анонс. Інноваційні спільноти EIT та інструменти EIC: можливості для дослідників

03 Липня 2023

19 червня відбувся вебінар, де Юрій Нікітін (Експерт Європейських програм та проєктів, провідний науковий співробітник ІНМ  НАН України та Київського Академічного університету, доктор технічних наук) представив можливості, які відкривають для дослідників Європейський інститут інновацій і технологій (EIT) та Європейська інноваційна рада (EIC).

Серед основних напрямів підтримки дослідників - грантові програми фінансування наукових досліджень на ранніх стадіях, програми каскадного фінансування малих та середніх підприємств, бізнес-акселератори та ін. Більш детально ознайомитися з доступними програмами EIT  можна у відео самого заходу (відео починається з 9хв).

Нагадаємо, що EIT об’єднує провідні компанії, освітні та дослідницькі організації для формування динамічних транскордонних партнерств, що називаються спільнотами знань та інновацій (ЕІС).

Завдання таких спільнот:

  • Розвиток Deep Tech талантів.
  • Підготовка нового покоління дослідників - підприємців.
  • Розробка інноваційних продуктів та послуг.
  • Створення нових стартапів та інноваційних компаній.

 

Київський академічний університет з 2022 року співпрацює з двома такими спільнотами в рамках міжнародних грантових проєктів з підтримки розвитку інновацій, підприємництва та трансферу технологій:

спільнотою EIT Food, яка фінансує проєкт 4innopipe. EIT Food була створена у 2016 р. з метою підтримки глобальної революції в харчовому виробництві. Понад 10 000 студентів стали випускниками її магістерських програм, а розвиток інновацій було підтримано через більш ніж 350 стартапів та понад 290 нових продуктів.

спільнотою EIT Raw Materials, яка фінансує проєкт BOOSTalent та є партнером у проєкти SEEDplus. Основна мета EIT Raw Materials полягає в забезпеченні сталої конкурентоспроможності європейського сектору мінералів, металів і матеріалів. Спільнота орієнтується на підтримку інновацій в галузі екологічно чистої сировини для електромобільності та зеленої енергетики, а також забезпечення сталого доступу до сировини для вуглецево-нейтральної Європи

До інноваційних спільнот EIT також належать:

  • EIT Climate-KIC: перехід до економіки з нульовим викидом вуглецю (заснована у 2010). EIT Climate-KIC може вам допомогти:
  • Дізнатися більше про клімат та про те, де потрібні інновації
  • Розвинути навички, необхідні для того, щоб стати впевненим  учасником ринку кліматичних інновацій
  • Знайти інвесторів та компанії, які готові проконсультувати вас та підтримати ваші ідеї та проєкти
  • Отримайти підтримку, необхідну для запуску вашої нової компанії в Європі

 

  • EIT Digital: цифрова трансформація Європи (2010). EIT Digital Open Innovation Factory підтримує розвиток європейських стартапів на ранніх стадіях, які зацікавлені у виведенні своїх продуктів та послуг на ринок. Зокрема, програма шукає цифрові DeepTech-проекти світового рівня, розроблені корпораціями, науково-дослідними та технологічними організаціями та/або університетами разом із стартапами на ранніх стадіях розвитку, які вже продемонстрували свою привабливість для ринку та інвесторів і можуть скористатися програмою для подальшого зростання.
  • EIT Health: більше можливостей для здорового життя (2014). Основна мета програми полягає у розробці інноваційних концепцій, продуктів та послуг, які є найкращими інноваційними рішеннями в галузі охорони здоров’я.
  • EIT Manufacturing: конкурентоспроможна промисловість Європи (2018). (2,1 млн. підприємств, 7,1+ трлн. Євро. обороту, 32+млн. робітників).
  • EIT Urban Mobility: розумний, зелений транспорт/міста (2019) (підтримка 1250+ підприємств, 890+ млн. інвестицій, 6 тис.+ нових робочих місць).
  • EIT Culture& Creativity: трансформація культурних секторів Європи (2023) (50+ партнерів).
  • EIT Inno Energy: стале енергетичне майбутнє Європи (2010). (500+ продуктів, 560+ млн. інвестицій, продажі на 5,3+ млрд. євро. 1100+ випускників).
  • EIT Alumni: навчальний кластер екосистем EIT (2015).